Uit bloedonderzoek bleek onlangs dat mijn cholesterol te hoog is, geen echte verrassing omdat bij een oogcontrole bij de opticien het vermoeden al werd uitgesproken. Jaren geleden was het ook aan de hoge kant, braaf ging ik naar de diëtiste zonder ook maar iets te veranderen in mijn leven. Ik wilde wel maar iets in mij zei dat het helemaal niet nodig was. Maar nu is het tijd om daadwerkelijk in actie te komen en mijn levensstijl aan te passen. Waarom het nu wel gaat lukken? Omdat ik mijzelf nu serieus neem en mijzelf waardevol genoeg vind om voor te zorgen. Ik mag er zijn!
Herken je dat? Je wilt wel, maar iets houdt je tegen. Onbewust ben je nog niet klaar voor een verandering in je leven, het is niet belangrijk genoeg, of vind jij jezelf niet belangrijk genoeg?
Je wilt bijvoorbeeld echt heel graag afvallen, je wilt wel gezonder leven maar toch doe je andere dingen dan goed voor je zouden zijn. Je kunt zeggen: hoe moeilijk kan het zijn? Beetje minder eten en wat meer bewegen, dat is alles. Toch werkt dat niet zo, de hand is alweer in de zak chips voordat je er erg in hebt. Je onbewuste blijkt helemaal niet op dieet te willen. Als je begrijpt wat je onbewuste je te vertellen heeft, heb je een grote kans dat je slaagt in het behalen van je doelen.
Een tijd geleden coachte ik een buitenlandse student waarbij het maar niet lukte om één bepaald examen te halen. Ze had inmiddels vele examens wél gehaald die moeilijker waren dan deze. Steeds weer ging het mis. Toen ik haar vroeg wat ze wilde gaan doen als ze haar examen had gehaald werd ze stil. Ze was namelijk erg onzeker over haar toekomst, waar zou ze gaan werken, zou ze Nederland verlaten? Daar dacht ze liever niet over na. Ze wilde in gedachten heel graag dat examen halen en begreep niet waarom het niet ging.
Tijdens oefeningen en gesprekken werd al snel duidelijk dat de gedachte aan een onbekende toekomst veel spannender was dan de situatie waarin ze zich nu bevond. Haar onbewuste wilde helemaal niet slagen! Toen ze zich bewust was wat haar tegenhield was de oplossing veel dichter bij dan ze ooit had gedacht. In een daaropvolgende sessie had ze nagedacht over wat ze wilde gaan doen na het behalen van haar examen. Toen dat beeld helder was, heeft ze met een gerust hart haar examen kunnen halen.

(fotoPixabay)