Heerlijk! Vandaag dompel ik mij onder in de boeken, aantekeningen, geprinte e-books, krantenartikelen etc. waar ik de afgelopen jaren zoveel aan heb gehad. Levensveranderende inzichten die nooit meer weggaan. Inzichten waardoor mijn weerstand verdween en ik mij echt open ging stellen voor verandering. Oefeningen waardoor boosheid over mijn verleden plaatsmaakte voor mildheid. Een ontwikkeling waarbij de onzekerheid of ik “wel goed genoeg ben” steeds minder vaak aanwezig is.
Ik ontdekte dat mijn invloed op gelukkig zijn veel groter is dan ik altijd had gedacht. Soms zijn er maar een paar woorden voor nodig. De bewustwordingen van toen helpen mij nu nog dagelijks: Ik heb altijd een keuze en Er is geen excuus. Bij de gedachte: ik doe het maar niet want niemand zit op mij te wachten, denk ik meteen: er is geen excuus om het níet te doen. Het is een, in mijn hoofd “bedachte” (beperkende!) overtuiging is en dat is niets meer dan een gedachte met negatieve gevoelens als gevolg. Loop ik dan nu 100% van de dag zielsgelukkig rond? Nee, zeker niet, want er blijven K*dagen en momenten, wel weet ik dat het mijn keuze is hoe ik ermee omga.
Als je steeds denkt: ik mag er niet zijn, ik ben niks waard, ik ben te dom en niemand zit op mij te wachten, dan is de kans groot dat je je niet heel gelukkig voelt. Het zijn jouw gedachten die zorgen dat je níet hetgeen doet wat je ten diepste wél graag zou willen. En het gekke is, je accepteert het vaak ook nog! Ik geloof niet meer in het “ik ben nu eenmaal zo”. Jarenlang heb ik zo gedacht en wat kon ik ongelooflijk kwaad worden als iemand zei dat het mijn eigen keuze was, het was mij immers aangedaan? Nu weet ik dat het waar is, je hebt een keuze, altijd en overal. Ook al hebt je soms geen invloed op de omstandigheden waarin je je bevindt, je kunt wel kiezen hoe jij je tot die omstandigheden verhoudt. Roepen deze woorden boosheid op? Weet dan dat je geraakt bent door de waarheid en stel jezelf open voor persoonlijke ontwikkeling. Wees lief voor jezelf en maak er het beste van!