Angst wat is dat eigenlijk? Ben jij ook ergens bang voor? Als je bang bent voor spinnen, wat maakt je dan zo bang? Kun je dat feitelijk benoemen? Vaak ben je bang voor het beeld dat je in je hoofd creëert. Bijvoorbeeld dat de spin je gaat aanvallen zodra je dichtbij komt en jou dan zeker gaat bijten. Stel je voor dat je geen angst kende en je de spin over je hand liet lopen. Wat zou er gebeuren? Kun je dan ook benoemen wat er feitelijk zou gebeuren? Je voelt de spin over je hand lopen, het kriebelt een beetje, je voelt de pootjes sneller en langzamer gaan. En verder? Heeft de spin ook werkelijk gedaan waar jij zo bang voor was?
Afgelopen week beklom ik de vuurtoren op Ameland, ik vond het doodeng totdat ik bedacht wat het voor mij zo eng maakte. Ik loop de trap omhoog, doe ik vaker. Het was een steile trap. In gedachten viel ik naar beneden, lag ik languit over de vloer, iedereen in rep en roer, ik schaamde mij vreselijk dat er een ambulance opgeroepen moest worden, erger nog een helikopter om mij van de 5e verdieping naar beneden te tillen.. Dat beeld maakte mij bang, niet de werkelijkheid. Gelukkig maar! En beelden kun je bijstellen, kleiner of groter maken, van kleur veranderen, verplaatsen. Jij bepaalt tenslotte zelf welke gedachten jij in je hoofd haalt.