Zappend voor de tv kwam ik vorige week het tv programma “de Outsiders” van de VPRO tegen. Een interessant programma over mensen die bewust leven en bewust andere keuzes maken dan de meeste mensen. Ze wonen ‘anders’, eten ‘anders’ en zien er zelfs wat ‘anders’ uit. En omdat deze mensen ‘anders’ zijn, vinden wij daar vaak wel iets van.
Toch wel een beetje gek eigenlijk. Wij zijn massaal bezig om ‘onszelf’ te worden om nu eindelijk te gaan doen wat we ten diepste willen, we leren ons minder aan te trekken van de mening van anderen. Toch blijven we het liefst keurig binnen de lijntjes van wat sociaal wenselijk is en proberen we zo min mogelijk op te vallen.
Niet dat we nu massaal in een yurt moeten gaan zitten met op ons hoofd een roze hanenkam, maar een beetje meer kleur en authenticiteit zou welkom zijn als je het mij vraagt.
Ik kan erg genieten van mensen die ‘anders’ zijn of liever: authentiek zijn. Zij geven de grijze massa kleur, ogen en oren worden geprikkeld en gedachten nemen ongevraagd een zijsprongetje.
Ach, als iedereen “anders” zou zijn, zou ook dat weer gewoon worden houd ik mijzelf voor terwijl ik mijn doorsnee C&A jasje aantrek om naar buiten te gaan..