Sinds een paar jaar werk ik als chatvrijwilliger bij De Luisterlijn. En net als bij de klanten die ik spreek in mijn praktijk, komen ook tijdens chatgesprekken soms mooie woorden voorbij die ik als cadeautje aanneem. Woorden die het onbewuste wakker schudden en je een spiegel voorhouden. Zoals afgelopen week een chatter schreef: “Je leven is wat je gedachten er van maken”

En dat is precies wat het is, het zijn de gedachten die uiteindelijk je gevoel bepalen. Als je ’s ochtends voor de spiegel tegen jezelf zegt: wat ben ik toch lelijk en dom, ik ben niks waard zul je het na een tijdje echt gaan geloven. Met alle gevolgen van dien. Je spreekt bijvoorbeeld niet meer af met mensen, gaat geen nieuwe dingen aan, want niemand zit toch op jou te wachten. Zo kom je in een negatieve spiraal en past jouw leven zich aan aan jouw gedachten.
Als je ’s ochtends voor de spiegel staat en zegt: ik ben goed zoals ik ben, ik mag er zijn. Dan zul je merken dat je steeds meer zelfvertrouwen gaat ontwikkelen.
De chatter zegt iets groots in mijn ogen. Je gedachten bepalen uiteindelijk je leven, of het licht of zwaar voelt. Zelfs als het leven de schaduwkant laat zien, dan kunnen gedachten bepalen hoe jij je tot die situatie verhoudt.

Negatieve gedachten werken verlammend, ze zetten zelden aan tot actie. Positieve gedachten geven energie, energie die nodig kan zijn om te overleven, om veranderingen door te voeren, om je persoonlijk te ontwikkelen en om je gelukkig te voelen.
Het kan even wennen zijn als je opeens mooie woorden gaat zeggen tegen het spiegelbeeld waar je, misschien je hele leven lang al, kritiek op hebt gehad. Toch is het de moeite van het proberen meer dan waard. Na een tijdje zullen de positieve woorden en gedachten over jezelf door je onderbewuste als waar worden aangenomen.

“Je leven is wat je gedachten er van maken”
Succes en geniet van jouw mooie woorden.