Op een verjaardag raak je in gesprek met iemand die net als jij van hardlopen houdt, dat voelt goed, de verbinding is gemaakt. Of je moet voor je werk naar een meeting en daar aangekomen blijkt dat je de enige vrouw bent tussen allemaal mannen, dan komt er nog een vrouw de zaal binnen lopen en ook al kennen jullie elkaar niet, toch is er een verbinding is te voelen.

Muziek verbindt, zet een paar muzikanten bij elkaar en in “no time” spelen ze samen de sterren van de hemel. Ook ziekte verbindt. Een evenement als Samenloop voor Hoop maakt pijnlijk duidelijk hoeveel mensen te maken hebben met kanker, kanker is een verbindende factor, het brengt mensen samen en dat samenzijn geeft kracht, hoop en steun.

Ik ben er van overtuigd dat iedereen op een bepaalde manier met elkaar is verbonden. Zelfs met degene waarmee je geen klik denkt te hebben, heb je verbinding. Soms is niet meer nodig dan alleen je aanwezigheid, je hoeft de ander niet eens te kennen, hoeft geen achtergronden te kennen. Het is er gewoon omdat je iets bent, iets bezit of iets kunt of juist niet kunt, iets doet of juist niet doet.

Verbinding is er. Altijd en overal. We beoordelen elkaar vaak op de verschillen met negatieve emoties als gevolg. Laten we wat vaker kijken naar de verbinding die we hebben met de ander, iets verder kijken dan wat onze oppervlakkige blik waarneemt. Verbinding zorgt immers voor positieve emoties zoals kracht, hoop en steun en maakt de wereld een beetje mooier.