Ze komt naar de praktijk en zegt dat ze meer rust in haar leven wil. Ze is altijd bezig, altijd druk, nieuwe dingen ontdekken totdat alles even teveel wordt en haar lichaam aangeeft dat het genoeg is en ze gedwongen wordt rust te nemen. Dit patroon herhaalt zich eigenlijk al zolang ze zich kan herinneren. Alsof ze steeds weer in dezelfde valkuil trapt. Nu heeft ze besloten zich te laten coachen om het patroon te doorbreken.

We gaan aan de slag en ik ben erg benieuwd naar het verhaal van deze actieve vrouw. Waaraan vindt ze dat haar leven moet voldoen om gelukkig te zijn? We doen een oefening. De kaarten met waarden komen op tafel. Ze maakt drie rijtjes: 1. Totaal onbelangrijk, 2. Een beetje belangrijk en 3. Heel belangrijk. Bezit en netheid vindt ze totaal onbelangrijke waarden. Goedkeuring vindt ze een beetje belangrijk. Van de uiteindelijk vijf overgebleven heel belangrijke waarden is ‘uitdaging’ voor haar de allerbelangrijkste.

Er vallen meteen puzzelstukjes op hun plek. Onbewust (en natuurlijk ook een deel bewust) is ze altijd op zoek naar uitdaging in haar leven. Ze herkent het patroon: zodra saaiheid op de loer ligt, gaat ze op zoek naar uitdaging. Dan komt ze in actie, want saai worden, dat nooit!! “Mijn ouders zijn best wel saaie mensen, zo wil ik niet zijn”. Haar hele leven is ze hard aan het werk om weg te blijven van saaiheid, ze wil immers niet op haar ouders lijken! Hard werken is het, dat merkt ze op het moment dat haar lichaam weer aangeeft dat het genoeg is geweest. “Hoe zou het zijn als jij jezelf toestemming geeft iets meer op je ouders te lijken?”

Ze slikt en haalt diep adem: “Ik voel weerstand, maar weet dat het beter zou zijn voor mijn gezondheid”. “Misschien is het tijd om een klein stukje saaiheid te omarmen, net genoeg om de balans in jouw leven terug te brengen” zeg ik. Ze knikt, lacht en zegt met een knipoog: “dat wordt een uitdaging”.