Een cliënte komt naar mijn coachpraktijk. We praten over haar dromen. Ze zegt: “Ik zou wel graag piano willen leren spelen.” “Wat is daar voor nodig?” vraag ik. Ze spreekt meteen haar (beperkende) overtuigen uit: “Het is best lastig een goede leraar te vinden, het is waarschijnlijk ook duur en ja, als ik dan niet genoeg oefen…misschien leer ik het wel nooit.”

Ik stel de vraag opnieuw: “Wat is er voor nodig om piano te leren spelen?” Ze lacht en geeft antwoord: “Iemand die mij les kan geven, een piano of zo’n orgeltje en tijd om te oefenen.”

Precies! Dat is wat er feitelijk nodig is. “Is het realiseerbaar?” vraag ik haar. Ze knikt en vraagt zich hardop af waarom ze er zo lang tegenaan gehikt heeft. “Is het echt zo eenvoudig?” vraagt ze. Ik haal mijn schouders op en lach naar haar. Zij kent het antwoord.
Overtuigingen vormen een barricade waardoor je droom onbereikbaar lijkt. Blijf daarom bij de basis van je droom en wacht nog even met het opwerpen van (beperkende) overtuigingen tot je de feiten hebt benoemd. Wie weet valt het mee😉

Wat is er feitelijk nodig als je wilt leren schilderen?

Wat is er voor nodig als je wilt afvallen?

Wat is er voor nodig als je een andere baan wilt?

Zet je angsten even opzij en noteer wat er werkelijk nodig is.
Zodra de feiten op papier staan kun je overgaan tot actie. Om in actie te komen kun je jezelf de vraag stellen: Wat zou een volgende stap kunnen zijn? Wie zou mij kunnen helpen? Hoe kan ik zorgen dat het lukt?

Het vergt enige oefening en misschien vind je het lastig. Bedenk dan dat “iets lastig vinden” niet meteen betekent dat het onmogelijk is.
Houd het simpel: Verlies jij jezelf in je eigen beperkende overtuigingen? Ga dan terug naar de basis, naar de feiten. Heb je dan nog steeds last van je eigen gedachten? Bedenkt dan wat jij nodig hebt en wie je daarbij zou kunnen helpen.

Alles is mogelijk! Jij kunt het! Doe het maar gewoon!