“Wat is je doel?” vraag ik mijn cliënt. “Mijn doel is dat ik mij minder aantrek van wat mensen van mij vinden.” “Zeggen die mensen wat ze van je vinden?” vraag ik. “Nee, dat niet” zegt ze “maar ik dénk dat ze dat vinden.” “Van wie is die gedachte?” vraag ik haar. Met enige twijfel zegt ze: “Eh, ja van mijzelf.”

Bovenstaand voorbeeld geeft aan hoe je last kunt ervaren van je eigen gedachten. Zonder twijfel precies weten wat de ander denkt… Gek eigenlijk toch? Even checken of ons gedachte-lees-talent werkelijk zo uitmuntend is laten we meestal achterwege.  Wat we eigenlijk doen is onze eigen (vaak negatieve) gedachten over onszelf via de ander laten klinken. Terwijl de ander zich van geen kwaad bewust is. Zo kunnen we ook nog eens onze frustratie op de ander uiten. Natuurlijk niet hardop, maar alweer in ons eigen hoofd. Er spelen zich hele scenario’s af. En misschien leuk om te weten: bij de ander speelt misschien wel een soortgelijk scenario in zijn of haar hoofd. Zo houden we elkaar bezig, zonder het van elkaar te weten. Begrijp jij het nog? Het heeft eigenlijk wel iets kolderieks, er mag gelachen worden: -)

Luister eens naar deze gedachte van “de ander” (van jezelf dus). Wat betekent het als “de ander” jou bijvoorbeeld heel dom lijkt te vinden? Vind jij dat over jezelf? Het antwoord laat zich raden. Het heeft waarschijnlijk niks met de ander te maken. Het zijn jouw gedachten en jouw onzekerheden waar je last van hebt. En alleen jíj kunt ze veranderen. Heb jij vaak het gevoel dat mensen een oordeel over jou hebben? Dan is het de moeite waard om stil te staan bij wat het over jezelf zegt. En te kijken hoe je wat milder kunt worden in het oordeel over jezelf. Hoe beter jij je voelt, hoe minder last jij zult ervaren van wat anderen van jou vinden. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar zet de ander ook in een positiever daglicht. Zo wordt jouw kijk op de wereld weer een beetje mooier.

Meer weten?

#coachfriesland #coachingfriesland #coach