“Dat is raar, het is weg!” zegt de cliënt verbaasd. Een herinnering van meer dan 30 jaar geleden waar ze nog regelmatig heftige emoties bij voelde is vervaagd. En mooier nog: de heftige emoties zijn verdwenen. Ze kan terugdenken aan deze nare herinnering zonder herbeleving en emoties.

Er komen wel tranen maar nu van blijdschap. Het stroomt weer! De heftigheid van de herinnering die haar bijna 35 jaar “in de weg zat” is nu weg. Te danken aan een zeer effectieve methode die EMDR heet. Door o.a. oogbewegingen worden emoties van herinneringen gewist.

In maart besloot ik een opleiding te gaan volgen om de EMDR-methode toe te kunnen passen in mijn praktijk. Als mooie aanvulling op het coachen. En als geboren scepticus had ik niet kunnen bevroeden dat deze methode zo effectief zou zijn voor de behandeling van trauma’s, groot en klein. Mijn focus ligt op de enkelvoudige traumaverwerking; een incident met enorme impact zoals een ongeluk, een (plotseling) sterfgeval of een nare opmerking; herinneringen die heftige emoties oproepen. Een trauma heeft invloed op alles wat daarna gebeurt, vaak ontstaan er angsten of fobieën en worden vergelijkbare situaties vermeden. Heb je bijvoorbeeld in het verleden een naar moment in een vliegtuig gehad of een film gezien met een vliegramp? Misschien heb je daardoor vliegangst ontwikkeld en stap je nooit meer in een vliegtuig.

Na de sessie gebeuren wonderlijke dingen, angstdromen verdwijnen, iemand voelde zich meteen na de sessie veel lichter en vrolijker in het leven staan. Alsof er een zware last van de schouders was verdwenen.

Ieder mens heeft wel iets meegemaakt wat een naar gevoel kan geven als er aan teruggedacht wordt. Dat hoeft geen probleem te zijn. Het wordt anders als de situatie van toen veel impact heeft op het leven nu. Als je er last van ondervindt. Een ervaring uit het verleden kan ook angsten voor toekomstige situaties veroorzaken. Spreekangst, pleinvrees, vermijden van mensenmassa’s, angst voor spinnen etc. EMDR kan hierbij uitkomst bieden. Mijn scepsis is helemaal verdwenen. Het werkt! Of zoals een cliënt het mooi verwoordde: “er is echt een wonder gebeurd!”

Nieuwsgierig geworden? Plan hier vrijblijvend je afspraak.