Kleine angsten, problemen kunnen grote last geven. Een steekmug in de slaapkamer is op zich een klein probleem, maar dat kleine probleem kan je behoorlijk uit de slaap houden. Zo is het ook met persoonlijke probleempjes, ze kunnen je behoorlijk van de wijs brengen. We hebben vaak niet eens in de gaten hoe het ons leven beïnvloedt. Je kunt immers wel leven met bijvoorbeeld angst voor spinnen. Als die angst is verdwenen dan pas weet je hoeveel last je ervan had.
Een kleine nare ervaring uit het verleden, “dat kan toch niet zoveel invloed hebben”, zou je zeggen. Als je als kind een keer te horen hebt gekregen dat je een rare piepstem hebt, kan dat leiden tot spreekangst. Ook gewone dagelijkse dingen kunnen nare gevoelens opleveren waarvan je veel last kunt hebben. Als je in de winkel een pot augurken laat vallen, kan dat ervoor zorgen dat je misschien nooit meer naar die winkel durft. Kleine gebeurtenissen, grote gevolgen.

Die kleine gebeurtenissen zijn heel geschikt om te behandelen met EMDR (een methode waarbij door oogbewegingen de emotie van de herinnering wordt gewist). Gevoelens van angst, verdriet, boosheid, schaamte waarvan je gewoon veel last kunt hebben. Niet levensbedreigend maar wel vervelend, net als die steekmug in de slaapkamer of een splinter in je vinger. Met EMDR kun je opruiming houden in je hoofd. Van nare ervaringen wordt de emotie weggepoetst en blijft de herinnering over, zonder dat nare gevoel.

Ik fantaseer er wel eens over dat het de normaalste zaak van de wereld is: een voorjaarsschoonmaak, of in deze tijd van het jaar: het winterklaar maken van je brein. Dat zou toch geweldig zijn. Een jaarlijkse check waarbij wordt gevraagd: Zijn er nog negatieve zaken die in het hoofd zijn blijven hangen? Of herinneringen die nare gevoelens oproepen? “Prima, gaat u maar even zitten, dan gaan we samen aan de slag om de boel weer even lekker op te frissen”.

Ik ben (er)voor!