In de nacht van 27-28 juli 2018, tientallen mensen zitten vol verwachting op de zeedijk te wachten op het grote moment: de totale maansverduistering..…maar het blijft bewolkt. De verwachting is hoog, de teleurstelling groot.

Kun jij je er iets bij voorstellen? Een leven zonder verwachtingen zodat je nooit meer teleurgesteld wordt. Want….als je geen verwachtingen hebt, neem je het leven zoals het is en aanvaard je de situatie van het moment. Een teleurstellend feestje is pas een teleurstelling als het niet aan jouw verwachtingen voldoet. Je bent pas teleurgesteld als het regent omdat je had verwacht dat de zon zou schijnen.

Een verwachting is een in je hoofd geschetst scenario. Dat kan positief en negatief zijn. Een examen dat minder moeilijk was dan je had verwacht geeft een goed gevoel. Een vriend die niet langskomt als je had verwacht dat hij dat wel zou doen, voelt als een teleurstelling.

En je verwacht natuurlijk veel van jezelf! Dat je alles “op orde” moet hebben, je werk, huishouden, studie, sociale contacten, etc.
Komt die verwachting alleen vanuit jezelf of heeft het een diepere betekenis?
Vaak doen we vooral ons best om (onbewust) aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Maar wie zijn dan die anderen? En hebben “die anderen” werkelijk die verwachtingen van jou? Ook hierbij bepaalt het scenario in jouw hoofd de hoogte van je verwachtingen. Van het leven, van de ander en van jezelf. Wanneer verwacht jij dat het tijd is om te doen wat jij belangrijk vindt?