“Er zal wel veel werk voor je zijn momenteel, met corona, met al die depressies en zo” is een opmerking die ik regelmatig te horen krijg. Blijkbaar is er nog veel onbekendheid over wat coaching inhoudt. Daarom in deze column: tijd voor wat uitleg! Met een depressie ga je naar een psycholoog of psychiater, professionals die je van een “onvoldoende naar een voldoende” begeleiden.

Een coach helpt je van een 6 naar een 9. Oftewel: Je hebt je leven aardig op de rit maar wilt af van bepaalde onzekerheden, of je hebt last van je perfectionisme en bent op zoek naar een betere balans tussen werk en privé.  Zogenoemde “issues” waar we allemaal weleens mee te maken hebben. Je loopt er soms al jaren mee rond en opeens weet je het: nu is het klaar, nu wil ik er mee aan de slag. Dan kun je bij een coach terecht, iemand die je een spiegel voorhoudt, op een open, speelse, soms een beetje confronterende wijze en altijd met de nodige humor. Tenminste, dat is míjn manier van coachen.

Er wordt heel wat afgelachen in mijn coachkamer, en soms komen er tranen. Het mag er allemaal zijn. Alles is goed. Want als je aan jezelf werkt, kunnen er emoties vrijkomen. Emoties zijn hele nuttige informatieverstrekkers. Een goede coach zal op een constructieve en respectvolle manier die informatie omzetten naar bruikbare inzichten voor de cliënt. Bewustwording is waar het in coachsessies om draait. Ervaren dat er meerdere manieren zijn om met dingen om te gaan.

Wat ik belangrijk vind is dat de cliënt met een goed gevoel de praktijk verlaat, met een schat aan inzichten waarvan een aantal direct praktisch toepasbaar zijn. En een dosis positieve energie, daar gaan we voor! Hoe vind je een coach die bij je past? Via Google kun je bijvoorbeeld zoeken op “coach persoonlijke ontwikkeling” en websites van diverse coaches gaan bekijken. Spreekt de persoon je aan? (Tip: volg je gevoel) plan dan eens een kennismakingsgesprek (is meestal gratis) en ontdek of coaching iets voor je is. Er is altijd een stap te zetten!