Een vrouw komt naar mijn praktijk. “Ik voel mij steeds vaker onzeker” zegt ze. “Als ik om mij heen kijk zie ik alleen maar gelukkige, getalenteerde en mooie mensen.” “Waar zie je ze?” vraag ik. “Vooral op social media“ zegt ze. Een mooie, getalenteerde vrouw zit voor mij op de bank. Ze vergelijkt zichzelf de hele dag met andere mensen. Niet op haar sterke punten (“nee, want dat stelt niks voor” zegt ze), maar op de punten waarover ze onzeker is. De voedingsbodem die wordt aangeboden is rijk. De socials staan er vol mee.

Perfecte mensen met nog perfectere levens. De vrouw heeft een relatie en twee schatten van kinderen. “Maar ze zijn niet altijd schattig hoor!” zegt ze. Gisteren nog vloog het speelgoed door de kamer na een flinke driftbui. “Er is altijd wel wat” zucht ze. Deze jonge vrouw leeft een leven waarin dingen gebeuren, hele gewone dingen, dingen die elk mens meemaakt. En juist die gewone momenten vind je meestal niet terug op social media. Daar zijn de plaatjes perfect: vrolijke moeders met blije kinderen, veel vrienden en gezelligheid. Geen hond die de keuken heeft ondergekotst, geen vieze onderbroeken onder het bed, geen ruziënde kinderen op de bank, geen: “oh nee, krijgen we ook nog bezoek”. De lijst gewone dingen die op een dag gebeuren is oneindig. Het lijstje dat op social media te zien is, is een stuk korter. In het echte leven kunnen we niet swipen (snel door naar het volgende), kunnen we geen filters toepassen op hoe we eruit zien. Dat kan onzekerheid geven. Zo maakbaar het leven online is, zo grillig verloopt het echte leven.

Uit onderzoek blijkt dat pubers die veel social media gebruiken na een jaar minder tevreden zijn met hun leven. Ook volwassenen kunnen jaloezie en depressieve gevoelens ervaren. Het onderzoek wijst ook uit dat 7 dagen stoppen kan leiden tot een afname van gevoelens van depressie en angst.

Ik stel het voor aan mijn cliënt: 7 dagen stoppen. Het lucht haar zichtbaar op dat ze deze opdracht krijgt. Even niet streven naar het perfecte plaatje, maar gewoon mogen zijn wie je bent. Dat geeft lucht. Welkom in het echte leven.