Er was eens een meisje dat boos werd als iemand tegen haar zei dat ze het zelf liet gebeuren als ze gekwetst raakte door anderen. Het meisje vond dat onzin maar was nieuwsgierig genoeg en ging toch nadenken of het waar was. Ze ontdekte tijdens haar zoektocht dat het leven makkelijker werd toen ze zichzelf en anderen beter ging begrijpen. Ze werd gelukkiger en haar contacten waardevoller. Lichamelijke klachten verdwenen en overtuigd van het effect van zelfreflectie, kreeg ze steeds meer zelfvertrouwen. Nu helpt ze anderen zichzelf ontdekken in haar praktijk voor persoonlijke ontwikkeling.

Als je moeite hebt met het onder ogen zien van je eigen handelen, kun je het gevoel krijgen dat iedereen jou tegenwerkt. Je voelt je slachtoffer van het gedrag van anderen en kunt overtuigd zijn dat zij jouw geluk in de weg staan. De boosheid en frustratie en zelfs onmacht die daarbij vrijkomt kunnen je letterlijk ziek maken. Als je de oorzaak en de oplossing bij de ander zoekt, zul je vaak teleurgesteld raken. In een quote ondertekend door “Loesje” staat geschreven: “Laat je niet leiden door anderen maar leid jezelf”. Oftewel: zorg dat je de regie over je eigen leven (terug)pakt.

Maar hoe doe je dat als je zeker weet dat de ander jouw geluk in de weg staat? Daar is moed voor nodig. Moed om jezelf de vraag te durven stellen: wat doe ik, waarom de ander zo op mij reageert? Of: wat kan ik zélf doen om gelukkig te worden? Dit lijkt misschien een onmogelijke opgave als je veel onrecht en leed is aangedaan, toch kan het een keerpunt in je leven worden.

Zelfreflectie is het toverwoord bij persoonlijke ontwikkeling. Jezelf toestaan dat je overtuigingen mag loslaten en er altijd een mogelijkheid is om anders te reageren of te doen. Op zoek naar je eigen aandeel en kijken naar je eigen gedrag, dat is iets waarop alleen jij invloed hebt. De ander kun je niet veranderen. Ben jij net als dat meisje nieuwsgierig genoeg om erover na te denken en voor je geluk te gaan…?