“Jij helpt toch mensen die in de put zitten?” Nja, nee, niet helemaal…ik begeleid mensen in hun persoonlijke ontwikkeling….”Nou, ik mankeer niks tussen de oren, dus ik heb dat niet nodig!”
Gelukkig maar! zeg ik dan. Fijn dat het met u zo goed gaat!..
Waar moet je zijn als je wel wat hulp kan gebruiken?
Zit je even niet lekker in je vel? Dan kun je prima bij een coach terecht. Is er meer aan de hand? Een professionele coach kent zijn/haar grenzen zijn en zal doorverwijzen mocht dat nodig zijn zodat je de juiste hulp krijgt. Het verschil is helder:
Bij een coach werk je aan persoonlijke ontwikkeling. Je bent toe aan een volgende stap in je leven of wilt even met iemand sparren over iets dat je bezighoudt. Of als je dreigt vast te lopen in je werk, geen balans kunt vinden tussen werk en privé. Je weet dat het zo niet langer gaat, maar hoe dan wel? Dat zijn vragen waarbij coaching goed kan helpen.
Een psycholoog is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van zware en psychiatrische stoornissen en psychologische problematiek en kan je helpen je leven van een “onvoldoende” naar een “voldoende” te brengen. Een coach helpt je van een “voldoende” naar een “goed”.
Bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling is een cadeautje voor jezelf. Jezelf zo goed leren kennen dat je weet hoe je dingen doet en leert hoe je het anders kunt doen. Praktisch toepasbare inzichten die je direct kunt inzetten.
Een persoonlijk voorbeeld: van nature ben ik geen ras-optimist. Bij elk nieuw idee, elke actie die ik onderneem zie ik eerst de risico’s: “wat als niemand op mij zit te wachten”, “ben ik goed genoeg”, “ze zullen wel denken…” Door levenservaring weet ik inmiddels dat “het leven meevalt” en mijn negatieve voorspellingen nooit uitkomen of nooit zo erg zijn als ik had bedacht.
De zin “Het leven valt mee” herhaal ik als de onzekerheid toeslaat. Daardoor leer ik onbewust steeds meer vertrouwen op mijn eigen kunnen en hoeft er niet eindeloos “gepiept” te worden over alles wat mis zou kunnen gaan…
Wat zou jou kunnen helpen?