Bijna 4 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met NLP (neuro linguïstisch programmeren). Een praktisch toepasbare techniek waardoor ik mijzelf en de mensen om mij heen beter leerde begrijpen.

NLP staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop reageren. Het bewust worden van onbewuste processen: als je begrijpt hoe je brein en je onderbewuste werken, ben je in staat om veranderingen door te voeren. Ieder mens ervaart de dingen vanuit zijn/haar eigen perspectief.

Bijvoorbeeld: Je zit in een vliegtuig, met jou zitten er nog 100 mensen in hetzelfde vliegtuig, met dezelfde piloot. Jullie reizen naar dezelfde bestemming en maken op hetzelfde moment turbulentie mee. Toch kan er een groot verschil zijn hoe de reis wordt ervaren. Waar de één kan genieten van het stijgen en landen, raakt een ander daarvan juist in paniek. Hoe kan dat?

Alles wat wij waarnemen (zien, horen, voelen, ruiken, proeven) wordt in ons brein gefilterd. Door herinneringen (eigen ervaringen of van anderen), door waarden (wat vinden we belangrijk) en door onze overtuigingen (“spanning is leuk” of “we gaan vast neerstorten”).

Er zijn vele filters die de werkelijke situatie: “het zitten in een vliegtuig waar niets aan de hand is”, vertroebelen. Onze innerlijke computer heeft op basis van levenslang verzamelde ervaringen een patroon samengesteld. Die computer denkt precies te weten hoe wij in elkaar steken. Ervaringen, gedachten, gevoelens en daaruit voorkomend gedrag hebben gemaakt tot wie we nu zijn.

NLP geeft praktische handvatten waarmee je vaardigheden ontwikkelt om je eigen gedachten, gedrag en gevoel te kunnen veranderen. Je leert hoe je zelf de regie kunt nemen in je leven.

De aanname dat verandering niet mogelijk is omdat je nu eenmaal zo bent, gaat binnen NLP niet op. Dat is de grootste les die ik de afgelopen jaren heb geleerd: er is geen excuus, er is altijd een keuze. Zelfs als het leven tegenzit, blijft het een keuze hoe jij je tot de situatie verhoudt.

Kennismaken met NLP? Kies voor jezelf en bel voor een gratis kennismakingsgesprek.

Romy Groenewoud Coaching: 06-83211949.