De laatste tijd ben ik regelmatig aan het puzzelen, leg-puzzelen welteverstaan. 1000 stukjes liggen door elkaar op een plaat van karton.

Puzzelen in deze vorm is iets waar ik mijn gedachten echt mee op de rem kan zetten. Er is namelijk weinig ruimte voor andere gedachten dan welk stukje waar moet komen te liggen. Heerlijk!

Het doel is: een compleet plaatje creëren. Ik begin de stukjes te sorteren tot het een beetje overzichtelijk wordt. Dan wordt het kader gelegd. Het gebied waarbinnen de puzzel gelegd gaat worden.

Dan de herkenbare onderdelen alvast in elkaar zetten. Die ene rode vis bijvoorbeeld of de zwarte auto. Door te beginnen met een onderdeel wat snel gelegd is, ontstaat er zelfvertrouwen en dat is nodig om de rest van de puzzel in elkaar te zetten. Na uren of soms dagen puzzelen herken je de vorm, de kleur en kun je bijna van elk stukje zeggen op welke plek deze ongeveer moet komen te liggen. Het duurt soms even voordat het echt op zijn plek valt, maar de richting voel je al aan.

De overeenkomst met coachen is opvallend. Het doel van coachen is om een compleet plaatje te creëren. Het begint met overzicht creëren, wat wil je leren, welk plaatje wil jij maken? Dan volgen de “quick wins”. Inzichten waarmee je direct een deel van het plaatje helder krijgt. En dat geeft zelfvertrouwen waarmee je de minder overzichtelijke gedeelten kunt gaan aanpakken.

Na een paar sessie ken je jezelf, weet je waar de stukjes thuishoren en liggen ze misschien al helemaal op hun plek.

Als coach geef ik opties waar het stukje thuis zou kunnen horen, jij bepaalt of het past. Samen maken we jouw puzzel compleet.

Is de puzzel klaar en smaakt het naar meer? Pak gerust een nieuwe puzzel! Er is zoveel moois te ontdekken.